Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΚΚΕ:Ερώτηση στην Βουλή για ζητήματα στέγασης ΓΕΛ και 2ου ΕΚ στην Αργυρούπολη

Ερώτηση για το στεγαστικό πρόβλημα του 4ου ΓΕΛ και του 2ου ΕΚ Αργυρούπολης και την ανάγκη ανέγερσης νέου δημόσιου σχολικού κτιρίου κατέθεσαν στις 29 Μάρτη, 2018 στη Βουλή των Ελλήνων προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Διαμάντω Μανωλάκου. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"KKE 
Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592097
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Στεγαστικό πρόβλημα του 4ου ΓΕΛ και του 2ου Ε.Κ. Αργυρούπολης και ανάγκη ανέγερσης νέου δημόσιου σχολικού κτιρίου.

Εκατοντάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί του 4ου Γενικού Λυκείου Αργυρούπολης (Αβέρωφ 68) καθώς και του 2ο Εργαστηριακού Κέντρου Αργυρούπολης (Δαβάκη 10) συνωστίζονται σε κτίρια πεπαλαιωμένα, ακατάλληλα για εκπαιδευτική χρήση, επικίνδυνα για την ακεραιότητα και την ασφάλεια όσων βρίσκονται εντός τους, ξένα προς κάθε έννοια μέριμνας παιδαγωγικής πληρότητας. Το πρόβλημα, μάλιστα, καθίσταται ακόμα εντονότερο αφού μιλάμε για τμήματα υπερμεγέθη 26 έως 28 μαθητών που δεν χωρούν στις απαράδεκτες αίθουσες, στερούνται αύλειων χώρων, στοιχειωδώς ικανοποιητικών εργαστηρίων, βιβλιοθηκών, αιθουσών τελετών. Σε αυτές τις συνθήκες τσακίζονται καθημερινά τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών των σχολείων αυτών όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καθηγητών τους.

Η κατάσταση γίνεται περισσότερο κοινωνικά αφόρητη, δεδομένου ότι τα εν λόγω κτίρια είναι ενοικιαζόμενα, κοστίζουν τεράστια χρηματικά ποσά στον Δήμο, ο οποίος απειλείται μάλιστα και με επιπλέον μεγάλες επιβαρύνσεις έπειτα από δικαστικές προσφυγές των ιδιοκτητών για την (αναδρομική) αύξηση του επιμισθίου. Μάλιστα, ήδη έχει εκδοθεί σχετική απόφαση με την οποία δικαιώνεται ο ιδιοκτήτης του κτιρίου όπου στεγάζεται το 4ο Γενικό Λύκειο. Έτσι είναι ορατός ο κίνδυνος της συστέγασης του 4ου Γενικού Λυκείου Αργυρούπολης με το 3ο Γυμνάσιο και 3ο Γενικό Λύκειο Γλυφάδας μια πρόταση που ήδη προωθείται ως λύση από τη διοίκηση του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης μέχρι την ανέγερση νέου σχολείου, αφού ο δήμος δεν μπορεί να αποπληρώσει το κόστος. Αυτό όμως αντικειμενικά θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, ταυτόχρονα με την επιβάρυνση άλλων σχολικών μονάδων της περιοχής με πλήθος μαθητών που απλώς δεν θα χωρέσουν στα κτίρια των άνω αναφερομένων σχολείων.
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα παραπάνω συμβαίνουν ενώ υφίσταται εδώ και δεκαπέντε (15) χρόνια διαθέσιμο χαρακτηρισμένο οικόπεδο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για ανέγερση σχολικής μονάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης με πλήρες τοπογραφικό – ρυμοτομικό σχέδιο, δυνάμει της Απόφασης Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, «Τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αργυρούπολης…» αριθ. 9542/27-2-2004 (197 Δ). Σημειώνουμε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση ανέγερσης αυτού του σχολείου θα καλυφθούν επιτόπου οι ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης συνολικά (Επαγγελματικό Λύκειο και Εργαστηριακό Κέντρο) και ταυτόχρονα θα μπορέσει να μεταστεγαστεί το 4ο Γενικό Λύκειο Αργυρούπολης στο διδακτήριο που κανονικά προορίζεται γι’ αυτό, αλλά όμως μέχρι σήμερα εξ ανάγκης στεγάζεται το Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
1. Να ανεγερθεί επιτέλους άμεσα με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το νέο σχολείο για τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης της Αργυρούπολης;
2. Να εξασφαλιστεί ότι κανένα σχολείο του εν λόγω Δήμου, ή και άλλου όμορου, δεν θα συγχωνευτεί ή/και καταργηθεί;

Οι βουλευτές
Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Λιάνα Κανέλλη

Διαμάντω Μανωλάκου'